Doç. Dr. Mehmet Ali KARAGÖZ

Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz
Böbrek taşına lazer kullanımı

Böbrek Taşında Lazer Kullanımı

Teknolojinin gelişmesi ile beraber ürolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde de devrim niteliğinde kabul edilebilecek gelişmeler yaşanmıştır. Özellikle son 15 yıl içerisinde üriner sistemin içten görüntülemesini sağlayan fleksibl (hareketli) endoskoplar yardımı ile böbreğin bütün odacıkları ve tüm üriner sistem görüntülenebilmektedir. Bu sayede böbrek ve idrar kanalı taşlarının tamamına yakını endoskopik yani kapalı yollarla gerçekleştirilmektedir. Gelişen lazer sistemleri ile böbrek ve idrar kanalı taşları vücutta kesi oluşturulmaksızın toz haline getirilmekte ve idrar yolundan atılmaları sağlanmaktadır.

Böbrek ve üreter taşları kendiliğinden düşer mi?


Böbrek içerisinde oluşan taşların önemli bir kısmı idrar yolundan kendiliğinden atılabilmektedir. Bu atılımı sağlayan en önemli faktör taşın boyutudur. Bunun yanında kişinin üreter kanalının genişliği ve taşın konumu da bu konuda belirleyici olabilmektedir. Çapı 5 mm ve daha küçük taşların önemli bir kısmı (%50-75) kendiliğinden düşerken, 7 mm ve üzerindeki taşların düşme oranı %20-30 civarındadır.

Lazerli böbrek ve idrar kanalı taş cerrahisi nasıl yapılır?

Hastanın üreter veya böbreğinde yerleşen taşların konumuna göre semirijid veya fleksibl üreteroskop adı verilen ve önünde kamera bulunan aletler kullanılır. Mesane ve üreterin alt ucuna yakın taşlar için rijid üreteroskop kullanılırken, böbreğe yakın ve böbrek içerisinde yer alan taşlar için fleksibl üreteroskoplar kullanılır. Bu aletlerin içerisinde lazer problarının geçişine izin veren kanallar bulunur.

Spinal veya genel anestezi verilerek ilk olarak rijid üreteroskop ile üretra adı verilen idrar kanalından mesaneye ulaşılır. Mesane içerisinde üreter adı verilen idrar iletici kanalların ağızları bulunur. Üreter orifisi adı verilen bu ağızdan genellikle böbreğe kadar iletilen kılavuz teller gönderilir. Ardından üreter içerisine girilerek, taş bulunur ve lazer enerjisi kullanılarak taşlar toz ve ufak parçalar haline gelinceye kadar parçalanır. Taş eğer böbrek içerisindeki odacıklarda ise ucu 270-285 derece hareket edebilen fleksibl üreteroskoplar ile taş böbrek içerisinde bulunarak aynı işlem uygulanır. Bu yöntem 2,5 cm’ye kadar olan böbrek taşlarına uygulanabilmektedir.
Bu işleme fleksibl üreteroskopi veya retrograd intrarenal cerrahi ismi verilir. Uygun durumlarda basket adı verilen ince aletler ile taş numunesi alınır.

İşlem sonrasında çoğunlukla double J stent adı verilen poliüretan veya silikon maddeden üretilen stentler geçici süre ile konulur. Bu stentlerin bir ucu böbrek içerisinde, bir ucu mesane içerisinde kalarak işlem sonrasında taş parçalarının rahat düşürülmesi, operasyon sonrası ağrının azaltılması ve iyileşmenin hızlandırılması amacıyla kullanılırlar. Kişinin durumuna göre bu stentler 2-4 hafta sonrasında hafif bir anestezi altında kolaylıkla çıkarılmaktadır.


Kliniğimizde lazerli endoskopik (kapalı) böbrek taşı cerrahilerini günübirlik işlem olarak uygulamaktayız. Bu sayede hastalarımız aynı gün içerisinde veya ertesi gün taburcu olabilmektedirler. Bu sayede operasyon sonrası ağrı en aza inmekte, günlük hayata ve iş yaşamına dönüş kısalmaktadır. Ayrıca obezite ve kan sulandırıcı ilaç kullanımı olan hastalarımızda da bu cerrahileri güvenle uygulayabilmekteyiz. Bursa Özel Doruk Nilüfer Hastanesi bünyesinde bütün böbrek ve idrar kanalı taşlarının tanı ve tedavisi gelişmiş lazer sistemi ve ekipmanlarla başarılı olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Böbrek taşı tekrarlar mı?

Böbrek ve idrar kanalı taşı ile tedavi veya cerrahi uygulanan hastaların yaklaşık % 50’sinde 5 yıl içerisinde taş hastalığı tekrarlamaktadır. Bu sebeple taş hastalığı yaşayan hastaların takibi de tedavisi kadar önem arz etmektedir. Gerçekleştirilen böbrek taşı cerrahileri sırasında taş numunesi alınması ve taşların yapısının analiz edilerek kişiye özel risk sınıflaması ile beslenme, sıvı alımı ve medikal tedavi düzenlenmesi taş tekrarlama riskini yüzde %10 seviyelerine kadar düşürmektedir.

Detaylı Bilgi ve İletişim: 0532 424 6032

Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz
Üroloji Uzmanı
İletişim Formu

Bize iletişim formu üzerinden ulaşabilirsiniz.