Anasayfa » Mesane Kanseri
Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz
Mesane Kanseri Nedir?
Mesane kanseri, idrar torbasının iç yüzeyinden köken alan ve tüm kanserler arasında erkeklerde 7. sırada her iki cinsiyet göz önünde bulundurulduğunda ise 10. sıklıkta görülen bir kanser türüdür. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Çoğunlukla 50 yaş üzerinde görülse de, çok daha genç yaşlarda da görebilmekteyiz
Mesane kanserinin belirtileri nelerdir?
Belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- İdrarda kan görülmesi (genellikle ağrısız ve pıhtılı idrar yapma)
- Sık idrara çıkma
- İdrar yaparken zorlanma
- İdrar yaparken ağrı
- Karın veya kasık bölgesinde ağrı veya rahatsızlık hissi
Mesane kanseri neden oluşur?
Mesane kanseri genellikle birden fazla faktörün bir araya gelmesi sonucu oluşur. Ancak bilinen bazı risk faktörleri şunlardır:
- Sigara ve tütün ürünleri kullanımı: Mesane kanseri geliştirme riski, sigara içenlerde sigara içmeyenlere göre yaklaşık 5 kat daha yüksektir.
- Yaş: Mesane kanseri genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar.
- Erkeklerde daha yaygın: Erkeklerde kadınlara göre mesane kanseri daha sık görülür.
- Metal, boya ve petrol türevi kimyasallara maruz kalmak: Mesane kanseri geliştirme riski, bazı kimyasal maddelere (örneğin, benzen, anilin, akrilonitril) maruz kalmakla artar.
- Radyasyona maruz kalmak: Radyasyona maruz kalma, mesane kanseri geliştirme riskini artırabilir.
- İdrar yolu enfeksiyonları: Kronik veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, mesane kanseri geliştirme riskini artırabilir.
- Ailesel geçiş: Mesane kanseri ailede birden fazla kişide görülüyorsa, diğer aile üyelerinde de risk artabilir.
Bu faktörler, mesane kanseri geliştirme riskini artırsa da, bir kişinin bu kanseri geliştirme olasılığı kesin değildir. Ayrıca, bazı insanlar hiçbir risk faktörü taşımadan da mesane kanseri geliştirebilirler.
Mesane kanseri tanısı nasıl konulur?
Mesane kanseri teşhisi genellikle bir dizi test ve tıbbi görüntüleme ile konulur.
Bu testler arasında idrar örnekleri, üriner ultrason, sistoskopik inceleme (mesanenin yani idrar torbasının kamera ile görüntülenmesi), bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) taramaları ve mesane biyopsileri yer alabilir.
Mesane kanseri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve belirtileri ve tedavi seçeneklerini daha ayrıntılı öğrenmek isterseniz, üroloji hekiminiz ile konuşabilirsiniz.
Mesane kanserinde tedavi seçenekleri nelerdir?
Mesane kanseri tedavi seçenekleri, kanserin evresine, hastanın genel sağlık durumuna ve diğer faktörlere göre değişebilir.
Cerrahi Tedavi: Mesane kanserinin cerrahi tedavisi, kanserin boyutuna, evresine ve yayılımına bağlı olarak değişebilir. Cerrahi seçenekler şunları içerir:
– Transüretral rezeksiyon (TUR): Yüzeysel ve yaygın olmayan tümörleri tedavi etmek için idrar yolundan girilerek mesane içerisindeki tümörleri çıkarmak ve enerji yöntemleri ile koterize etmek için kullanılan tedavi yöntemidir. İlk tanı anında ilk uygulanacak tedavidir ve evreleme imkanı tanır.
– Radikal sistektomi: Mesane kas tutulumu olan hastalarda, kapalı yöntemle kontrol edilemeyen daha yüzeyel tümörlerde ve tümör tipi agresif olan kişilerde uygulanan tedavi yöntemidir. Bu ameliyatta mesane tamamen çıkarılır ayrıca bu işlem sırasında erkeklerde prostat, seminal veziküller ve lenf düğümleri çıkarılırken kadınlarda ise rahim, serviks ve lenf düğümleri de çıkarılır.
Kemoterapi: Mesane kanseri hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını durdurmak için damar yolu ile kemoterapötik ilaç kullanılabilir. Bu tedavi cerrahi öncesinde veya sonrasında verilebilir. Vücuda yayılımı olan veya mesane kas yayılımı olup cerrahi tedavi uygulanamayan hastalarda da verilebilir. Mesane kanseri için kullanılan kemoterapi tedavisi için hekiminiz sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.
Radyoterapi: Yüksek enerjili ışınların kanser hücrelerini öldürmek için kullanılmasıdır. Radyasyon tedavisi, cerrahiye yardımcı olmak veya kanserin yayılmasını önlemek için kullanılabilir.
İmmünoterapi: İmmünoterapi, vücudun bağışıklık sisteminin kanser hücrelerine karşı savaşmasını sağlayan tedavilerdir. Bu tedaviler, mesane kanserinin bazı tiplerinin tedavisinde kullanılabilir. En sık kullanılan immünoterapi ajanı tüberküloz (verem) basilinden yapılan aşıların mesane içerisine verilerek mesane içerisinde harekete geçen bağışıklık yanıtı ile tümör nüksünün engellenmesi ve evre atlaması engellenmeye çalışılır
Mesane kanseri tedavisi için en uygun seçeneği belirlemek için bir uzman tarafından detaylı bir değerlendirme yapılması gerekmektedir.
Her kanser tedavisinde olduğu mesane kanseri tedavisinde de hastaya, kanserin evresine ve agresifliğine bağlı olarak birçok faktör göz önünde bulundurularak tedavi planına karar verilmektedir. Detaylı bilgi için üroloji hekiminize başvurabilirsiniz.
Doruk Nilüfer Hastanesi üroloji kliniğimizde mesane kanserinin tanı, tedavi ve takipleri en gelişmiş yöntem ve cihazlarla başarılı olarak yürütülmektedir.
Detaylı bilgi ve randevu: 0532 424 6032
Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz
Üroloji Uzmanı
İletişim Formu
Bize iletişim formu üzerinden ulaşabilirsiniz.