Doç. Dr. Mehmet Ali KARAGÖZ

Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz

Sertleşme Bozukluğu Nedir?

Erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu), tatmin edici cinsel performansa izin verecek yeterli bir ereksiyonu elde etmekte ve sürdürmekte kalıcı yetersizlik olarak tanımlanır. 40-70 yaş arası erkeklerin yaklaşık yarısında sertleşme problemleri görülebilmektedir.

Sertleşme bozukluğu hastaların fiziksel ve psikososyal sağlığını etkileyebilir ayrıca yaşam kalitesi üzerinde de önemli etkisi olabilmektedir.

Sertleşme bozukluğunun, koroner arter hastalıklarının ve periferik damar hastalıklarının erken bir bulgusu olduğu yönünde kanıtlar giderek artmaktadır. Bu sebeple bu hastaları sadece yaşam kalitesi açısından değil, kardiyovasküler açıdan da değerlendirilmesi gerekmektedir.

Sertleşme bozukluğunun sebepleri Nelerdir?

Sertleşme bozukluğunun sebepleri organik ve psikolojik sebeplere bağlı olabilir.

Organik sebepler arasında

  • İleri yaş
  • Kalp ve damar hastalıkları
  • Hipertansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Diyabet
  • Sigara kullanımı
  • Obezite
  • Alkol kullanımı
  • Hormonal problemler (hipogonadizm, tiroid bozuklukları)
  • Nörolojik hastalıklar (Multipl Skleroz, Epilepsi, Demans, Parkinson)
  • İlaçlara bağlı sertleşme bozukluğu (antihipertansifler, antikonvülzan ve antidepresan ilaçlar)
  • Geçirilmiş pelvik travma ve cerrahiler sonrası

Psikolojik sebepler arasında ise

  • Eş veya cinsel partner problemleri
  • Performans kaygısı
  • Depresyon, stres bozukluğu sayılabilir.

Sertleşme bozukluğu kimlerde görülür?

Sertleşme bozukluğu yukarıda sayılan hastalıkları bulunan kişilerde görülme sıklığı artarken her yaş grubunda görülebileceği akılda tutulmalıdır.

Sertleşme bozukluğu tanısı nasıl konulur?

Sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) tanısı üroloji hekimi tarafından konulur. Tanı süreci aşağıdaki adımlardan oluşabilir:

  1. Tıbbi öykü: Doktorunuz, sertleşme bozukluğu semptomlarınızın ne zaman başladığını, ne sıklıkla meydana geldiğini ve diğer tıbbi durumlarınızın olup olmadığını öğrenmek için size sorular sorabilir.
  1. Fizik muayene: Doktorunuz, penis ve testislerinizi inceleyerek fiziksel bir neden olup olmadığını kontrol edebilir.
  1. Kan testleri: Hormon düzeylerinizin normal olup olmadığını kontrol etmek için kan testleri yapılabilir.
  1. Psikolojik değerlendirme: Sertleşme bozukluğu nedeni psikolojik faktörlere bağlı ise, psikolojik bir değerlendirme yapılabilir.
  1. Penil Doppler Ultrasonografi: Penisin içindeki kan akışını ölçerek sertleşme probleminin nedenlerinin belirlenmesi veya doktorunuz tarafından verilen tedaviye yanıtın değerlendirilmesi amacıyla kullanılır.

Sertleşme bozukluğu tanısı koymak için bu adımlardan bir veya daha fazlası kullanılabilir.

Sertleşme bozukluğu önlenebilir mi?

Erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu) farklı nedenlerden kaynaklanabilir, bu nedenler arasında psikolojik ve organik sebepler yanı sıra, yaşam tarzı ile alakalı faktörler bulunabilir. Bu nedenlerin bazıları önlenebilir veya tedavi edilebilir, bu nedenle sertleşme bozukluğunun önlenmesi veya geciktirilmesi mümkündür.

Örneğin, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek sertleşme sorunlarını önleyebilirsiniz. Bu, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, alkol ve sigara tüketimini sınırlamak, stresi azaltmak ve yeterli uyku almak gibi faktörleri içerir. Ayrıca, sertleşme bozukluğuna neden olan bazı sağlık sorunlarına erken teşhis ve tedavi ile müdahale edilme imkanı sağlanır.

Ancak bazı durumlarda, sertleşme bozukluğu önlenebilir değildir. Bu durumlarda, sertleşme bozukluğu tedavisi önerilir.

Sertleşme bozukluğunun tedavisi var mıdır?

Evet, sertleşme bozukluğunun tedavisi vardır. Tedavi seçenekleri arasında;

  1. Yaşam tarzı değişiklikleri
  2. İlaç tedavisi
  3. ESWT tedavisi
  4. Psikoterapi
  5. Cerrahi müdahale yer almaktadır.

Yaşam tarzı değişiklikleri arasında, sağlıklı bir diyet uygulamak ve düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanımını azaltmak, uyku düzenini iyileştirmek ve stresi azaltmak yer almaktadır.

İlaç tedavisi, sertleşme bozukluğunu tedavi etmek için kullanılan en yaygın yöntemdir. İlaçlar genellikle oral olarak alınır ve cinsel uyarılmaya yanıt olarak ereksiyon oluşumunu kolaylaştırır. Bunun yanında penise enjekte edilebilen sertleşme iğneleri de bulunmaktadır.

Psikolojik terapi, sertleşme sorunlarının psikolojik nedenlerine odaklanır ve çözüm odaklı terapi, bilişsel davranışçı terapi veya cinsel terapi gibi farklı teknikler kullanılarak uygulanabilir.

ESWT tedavisi, penis üzerine uygulanan şok dalga tedavileri ile kök hücrelerin uyarılması ile sertleşmeyi sağlayan kan damarlarının artırılması ve güçlendirilmesi hedeflenir. Hafif ve orta şiddetli sertleşme bozukluğunda etkili ve ilaca olan ihtiyacı azaltan modern bir tedavidir.

Cerrahi müdahale, sertleşme sorunlarının altında yatan fiziksel nedenleri düzeltmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Penis protezleri veya damar cerrahisi gibi farklı prosedürler uygulanabilir.

Sertleşme bozukluğu tedavisi, altta yatan nedenlere ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi için üroloji hekiminize başvurabilirsiniz.

Sertleşme bozukluğu kalıcı olarak tedavi edilebilir mi?

Sertleşme bozukluğunun tedavisinde çok farklı yöntemler bulunmaktadır. Hangi tedavinin size uygun olduğu konusunda üroloji hekiminiz sizi bilgilendirilecektir. Kalıcı tedavi penis protezi (mutluluk çubuğu) operasyonları sonrasında sağlanmaktadır. Ancak bu yöntemden vazgeçildiğinde doğal yollardan sertleşme sağlanamayacağının bilinmesi gerekir.

Detaylı Bilgi ve Randevu: 0532 424 6032

Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz
Üroloji Uzmanı

İletişim Formu

Bize iletişim formu üzerinden ulaşabilirsiniz.