Anasayfa » MR Füzyon Biyopsi
Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz
MR Füzyon Prostat Biyopsisi
MR Füzyon Prostat Biyopsisi Nedir?
Prostat kanseri, tüm dünyada erkeklerde görülen en sık kanser türlerinden biridir. Prostatın iyi huylu büyümesi yanında prostatta gelişen kanser odakları ancak prostat biyopsisi ile tespit edilmektedir. Kanda bakılan PSA (prostat spesifik antijen) değerlerinde yükselme, parmakla yapılan muayenede saptanan şüpheli bulgular mevcut ise biyopsi kararı alınır. Geçmiş yıllarda parmak kılavuzluğunda veya günümüzde sadece ultrason eşliğinde prostattan belli noktalardan parça alınarak yapılan biyopsi işleminin kanser tanısını %35-40 oranında tespit edemediği gösterilmiştir.
Gelişen teknoloji ve yeni nesil MR (manyetik rezonans görüntüleme) cihazları ile çekilen multiparametrik prostat çekimleri (MpMRI) sayesinde prostat dokusunda yer alan kanser açısından şüpheli lezyonlar tespit edilebilmektedir. Bu görüntüler PIRADS v2.1 adı verilen sınıflama ile prostat kanseri riski açısından 5 gruba ayrılır.
- PI-RADS 1 – Çok düşük risk
- PI-RADS 2 – Düşük risk
- PI-RADS 3 – Orta risk (kanser açısından şüpheli)
- PI-RADS 4 – Yüksek risk
- PI-RADS 5 – Çok yüksek risk
Çekilen MpMRI sonrası yapılan PIRADS v2.1 skorlaması ile prostattaki şüpheli lezyonlar belirtilir. Biyopsi kararı alındıysa özel bir yazılım sayesinde MR görüntülerindeki şüpheli lezyonların sınırları 3 boyutlu olarak belirlenir. Prostat biyopsisi sırasında bu özel yazılım sayesinde ultrason görüntüleri ile MR görüntülerindeki şüpheli lezyonlar üst üste getirilerek nokta atışı şeklinde şüpheli odaklardan biyopsi örneği alınmasına olanak sağlanır. Bu yöntemle var olan prostat kanserini saptama oranı %90-95’lere kadar çıkmaktadır.
MR Füzyon Prostat Biyopsisi, prostat kanseri tanısında doğruluğu ve hassasiyeti yüksek akıllı biyopsi işlemi olarak tanımlanmaktadır.
MR Füzyon Prostat Biyopsisi nasıl yapılır?
Kan değerinizde veya muayeneniz sonucunda prostat kanseri şüphesi durumunda öncelikle multiparametrik prostat MR (MpMRI) çekimi yapılır. Çekim sonucunda üroloji doktorunuz biyopsi kararı alabileceği gibi, biyopsi işlemine gerek olmadığını da belirtebilir. Lokal anestezi veya sedasyon (hafif anestezi) altında makat bölgesinden veya perine (testisler ve makat arasından) bölgesinden özel yazılım ile daha önceden belirlenmiş şüpheli noktalardan milimetrik hesaplarla prostat dokusu örneği alınmaktadır. Alınan parçalar patolojide değerlendirildikten sonra tedaviye karar verilmektedir. Bu yöntem sayesinde prostat kanseri tanısının atlanması ihtimali minimale indirilir.
MR Füzyon Prostat Biyopsinin avantajları nelerdir?
- Biyopsi öncesinde çekilen MpMRI sayesinde biyopsi kararından vazgeçilebilir ve böylelikle gereksiz biyopsilerin önüne geçilir.
- Klasik yöntemlerle saptanamamış prostat kanseri tanılarının konulma oranını artırır. Böylelikle tekrarlayan biyopsilerin ve kanser tanısının atlanılmasının önüne geçilmiş olur.
- Klasik yöntemlerle prostatın ulaşılması güç noktalarındaki lezyonların tespiti ve tümör tanısına olanak sağlar.
- Lokal anestezi veya sedasyon altında uygulanabilmektedir.
MR Füzyon Prostat Biyopsi işlemi ağrılı mıdır?
Biyopsi işlemi lokal anestezi altında veya sedasyon (hafif anestezi) ile uygulandığından işlem sırasında ağrı hissedilmez.
MR Füzyon Prostat Biyopsi işlemi sonrası hastanede kalmam gerekir mi?
Biyopsi işlemi sonrasında aynı gün içerisinde eve dönebilirsiniz.
MR Füzyon Prostat Biyopsi işlemi sonrası nelere dikkat etmem gerekiyor?
Biyopsi işlemi sonrasında doktorunuzun önereceği birtakım uyarıların dikkate alınması gerekir.
- Biyopsi işleminin yapıldığı gün istirahat edilmesi, fazla ayakta kalınmaması önerilir.
- Verilen koruyucu antibiyotik tedavisinin önerilen süre ve dozda kullanılması önerilir.
- Biyopsi bölgesinde devam eden kanama durumunda doktorunuza başvurunuz önerilir.
- Nadiren işlem sonrası prostat enfeksiyonu gelişebilir. Biyopsi sonrası ateş, üşüme-titreme, idrar yapma güçlüğü durumunda doktorunuza başvurunuz önerilir.
Doruk Nilüfer Hastanesi Üroloji kliniğinde MR Füzyon Prostat Biyopsisi başarı ile uygulanmaktadır.
Detaylı Bilgi ve Randevu: 0532 424 6032
Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz
Üroloji Uzmanı
İletişim Formu
Bize iletişim formu üzerinden ulaşabilirsiniz.