Doç. Dr. Mehmet Ali KARAGÖZ

Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz
Aşırı Aktif Mesane

Aşırı Aktif Mesane Nedir?
Mesane (idrar kesesi) ortalama 450-500 ml idrar depolayabilme kapasitesine sahiptir. Aşırı aktif mesane olarak isimlendirilen durumda ise mesanede yer alan kasların ani kasılması sonucunda ani idrar yapma isteği oluşur. Bu duruma bazen idrar kaçırma eşlik edebilir. Toplumda görülme sıklığı yaklaşık %10-20 arasında değişmektedir.

Aşırı Aktif Mesane semptomları nelerdir?
Mesanenin depolama fonksiyonu ile ilgili semptomlar görülmektedir.

  • Ani idrara çıkma isteği ve ertelemekte güçlük yaşama
  • Gece idrara çıkma
  • İstemsiz idrar kaçırma
  • Sık idrara çıkma

Aşırı Aktif Mesane tanısı nasıl konulur?

Aşırı aktif mesane bir hastalık değil klinik bir sendrom olarak tanımlanmaktadır. Bu tanıyı koyabilmek için üroloji hekiminiz aşırı aktif mesane benzeri semptomlara yol açabilen diğer hastalıkları dışlamak için hikayenizi dinledikten sonra bir takım testler yapacak ve fizik muayenenizi yapacaktır. Örneğin diyabet, iyi huylu prostat büyümesi, enfeksiyonlar, nörolojik hastalıklar benzer semptomlara yol açabilmektedir.

Aşağıda belirtilen tetkikler aşırı aktif mesane tanısında ve diğer hastalıklardan ayrımında kullanılabilecek testler olup, nadiren çoğu hastada bütün testlere ihtiyaç duyulmaktadır.

  • İdrar Tahlili
  • Mesane Günlüğü
  • İdrar Akım Hızı (Üroflowmetri)
  • İşeme sonrası kalan idrar (Post Miksiyonel İdrar-PMR)
  • Kan testi ile böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi
  • Üriner Ultrasonografi
  • Ürodinamik İnceleme

 
Aşırı Aktif Mesane tedavisi nasıl yapılır?

Konservatif Yaklaşım

Diyet Alışkanlıklarının Düzenlenmesi: Mesaneyi irrite eden suni tatlandırıcılı gıdalar, baharatlı gıdalar, acı ve ekşili gıdalar ve turunçgillerin azaltılması

Sıvı Alım Alışkanlıklarının Düzenlenmesi: Alkol, kafein ve gazlı içeceklerin tüketiminin azaltılması, bunun yanında uyku ve yolculuk saatine göre sıvı alım alışkanlıklarının düzenlenmesi önemlidir.

Kabızlığın Önlenmesi: Düzenli barsak alışkanlıklarına sahip olmak mesane sıkışma atakları üzerine olumlu etkisi olacaktır.

Pelvik Taban Kas Egzersizleri: Yaşla beraber zayıflayan pelvik taban kaslarını kegel egzersizleri ile kuvvetlendirmek önemli faydalar sağlamaktadır.

Obezitenin Önlenmesi: Vücut ağırlığının %5’den daha fazla azalması semptomları rahatlama sağlayacaktır.

Sigara Kullanımının Kesilmesi

İlaç Tedavisi

Hekiminiz semptomlarınızın şiddetine, ek hastalıklarınıza ve yaşınıza uygun olarak medikal tedavi ile aşırı aktif mesane hastalığınızı tedavi edecektir.

Mesane İçi Enjeksiyonlar

Konservatif yaklaşım ve medikal tedaviden fayda göremeyen hastalarda mesane duvarına enjeksiyon uygulanması 6-8 ay süre etki ile semptomlarda rahatlama sağlayacaktır. Fayda görülmesi durumunda 6-8 ay sonra işlem tekrarlanabilir.

Perkütan Tibial Sinir Uyarımı (PTNS)

Ayak bileğinde tibial sinir üzerine yerleştirilen ince bir iğne ya da elektrot yardımı ile verilen elektrik uyarıları ile aşırı aktif mesane semptomlarında gerileme sağlanabilir. Genellikle 30 dakikalık 12 seans şeklinde uygulanır.

Mesane Pili (Sakral Nöromodülasyon)

Diğer tedavilere dirençli aşırı aktif mesane, hipoaktif mesane, interstisyel sistit hastalarında sakral sinir üzerine yerleştirilen bir elektrot ve bunu uyaran jeneratörden oluşur. Jeneratör genellikle kalça bölgesine yapılan küçük kesi ile yerleştirilir. 2 haftalık denemeden sonra fayda görüldüğü saptanırsa kalıcı pil vücuda yerleştirilir.

Detaylı bilgi ve randevu için: 0532 424 6032

Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz
Üroloji Uzmanı
İletişim Formu

Bize iletişim formu üzerinden ulaşabilirsiniz.