Doç. Dr. Mehmet Ali KARAGÖZ

Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz
Mr Füzyon Prostat Biyopsi

Mr Füzyon Prostat Biyopsi ile Prostat Kanseri Tanısında Yeni Dönem

Prostat bezi, erkeklerde mesane çıkışında yer alan ve ortalama ceviz büyüklüğünde olan bir organdır. İçerisinden üretra adı verilen idrar kanalı geçen bu organ ortalama 50 yaş civarında büyümeye başlar. Bu büyüme ile beraber erkeklerde idrar yapma ve mesane depolama fonksiyonu ile alakalı semptomlar görülür. Bunun yanında prostatta bezinde kanser görülmesi sık bir durumdur. Dünya’da her 8 erkekten birinde prostat kanseri saptanmaktadır ve erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türüdür.

Ailede prostat kanseri öyküsü olması, yaş, ırk, beslenme gibi durumlar prostat kanserinin oluşmasında risk faktörleri olarak kabul edilir.

Aile hikayesi ve risk faktörleri bulunmayan erkeklerde 50, aile öyküsü ve risk faktörleri durumuna göre ise 40 yaşından itibaren ürolojik tetkik ve muayene önemlidir. Prostat kanserinin araştırılması amacı ile hastalarımızdan ilk olarak PSA (prostat spesifik antijen) ismi verilen tetkik istenmektedir. PSA prostat bezinden salgılanan bir enzimdir ve sperm sıvısının sıvılaşmasını sağlar.

PSA değeri prostat kanseri varlığında artış gösterir ancak her yükselme prostat kanseri varlığı anlamına gelmez. Prostat ve idrar yolu enfeksiyonları, prostat muayenesi, cinsel ilişki gibi durumlar sonrasında da yükselebilmektedir. PSA ölçümü yanında parmakla rektal muayene (PRM) ile prostat dış yüzeyinin mutlaka değerlendirilmesi gerekir.

Prostat kanserinin tanısında son yıllarda önemli değişiklikler izlenmiştir. Mr Füzyon Prostat Biyopsi Tekniği sayesinde var olan prostat kanseri tanısı %95 doğrulukla saptanabilmektedir. Klasik yöntemlerle uygulanan biyopsilerde prostat kanseri tanı doğruluk oranı %65 civarındadır. Bu oran her 100 prostat kanseri hastasından 35’inin tanısının konulamadığı veya geciktiği anlamına gelmektedir. Bu durum tekrarlayan prostat biyopsilerine ve hastalığın ilerlemesine yol açabilmektedir.

Mr Füzyon Prostat Biyopsi tekniği nasıl uygulanır?

Yapılan tetkik ve muayene sonucunda prostat kanseri şüphesi olan hastalara multiparametrik prostat MR ismi verilen tetkik çekilir. Çekilen tetkik sonucunda PIRADS V2.1 sınıflamasına göre kanser açısından şüpheli lezyonlar haritalanır.

PIRADS V2.1 Sınıflaması

PI-RADS 1 – Kanser açısından çok düşük risk

PI-RADS 2 – Kanser açısından düşük risk

PI-RADS 3 – Kanser açısından orta risk

PI-RADS 4 – Kanser açısından yüksek risk

PI-RADS 5 – Kanser açısından çok yüksek risk

Özel bir yazılım ile prostat biyopsisi sırasında ultrason ve MR görüntüleri birleştirilir. Bu sayede MR’da saptanan haritalanmış lezyonlardan milimetrik hassasiyetle biyopsi alınır. Multiparametrik Mr sonucunda risk grubu düşük riskli olarak saptanır ise kişinin risk değerlendirmesine göre prostat biyopsisi yapılma kararından vazgeçilebilir.

Mr Füzyon prostat biyopsi işlemi ameliyathanede uygulanmaktadır. Bu işlem için spinal (belden aşağı) veya sedasyon adı verilen hafif düzeyli anestezi tercih edilmektedir. İşlem sırasında ağrı hissedilmez ve işlem toplamda 30-40 dakika sürmektedir. Hasta işlemden sonra anestezi tipine göre 1-6 saat sonra evine dönebilmektedir.

Kliniğimizde uyguladığımız Mr Füzyon prostat biyopsi tekniği perine olarak adlandırılan bölgeden uygulanmaktadır. Bu sayede biyopsi sonrası enfeksiyon riski en düşük seviyeye inmektedir.

Bursa Mr Füzyon Prostat Biyopsi
Detaylı Bilgi ve İletişim:
0532 424 6032

Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz
Üroloji Uzmanı
İletişim Formu

Bize iletişim formu üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir