Doç. Dr. Mehmet Ali KARAGÖZ

Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz

Transperineal MR Füzyon Biyopsi İşlemi

MR Füzyon Prostat Biyopsisi Nedir?

Prostat kanseri, tüm dünyada erkeklerde görülen en sık kanser türlerinden biridir. Prostatın iyi huylu büyümesi yanında prostatta gelişen kanser odakları ancak prostat biyopsisi ile tespit edilmektedir. Kanda bakılan PSA (prostat spesifik antijen) değerlerinde yükselme, parmakla yapılan muayenede saptanan şüpheli bulgular mevcut ise biyopsi kararı alınır. Geçmiş yıllarda parmak kılavuzluğunda veya günümüzde daha çok sadece ultrason eşliğinde prostattan belli noktalardan parça alınarak yapılan biyopsi işleminin kanser tanısını %35-40 oranında tespit edemediği gösterilmiştir.

MR Füzyon Prostat Biyopsisi, prostat kanseri tanısında doğruluğu ve hassasiyeti yüksek akıllı biyopsi işlemi olarak tanımlanmaktadır.

MR Füzyon Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Gelişen teknoloji ve yeni nesil MR (manyetik rezonans görüntüleme) cihazları ile çekilen multiparametrik prostat çekimleri (MpMRI) sayesinde prostat dokusunda yer alan kanser açısından şüpheli lezyonlar tespit edilebilmektedir. Bu görüntüler PIRADS v2.1 adı verilen sınıflama ile prostat kanseri riski açısından 5 gruba ayrılır.

  • PI-RADS 1 – Çok düşük risk
  • PI-RADS 2 – Düşük risk
  • PI-RADS 3 – Orta risk (kanser açısından şüpheli)
  • PI-RADS 4 – Yüksek risk
  • PI-RADS 5 – Çok yüksek risk

Çekilen MpMRI sonrası yapılan PIRADS v2.1 skorlaması ile prostattaki şüpheli lezyonlar belirtilir. Biyopsi kararı alındıysa özel bir yazılım sayesinde MR görüntülerindeki şüpheli lezyonların sınırları 3 boyutlu olarak belirlenir. Prostat biyopsisi sırasında bu özel yazılım sayesinde ultrason görüntüleri ile MR görüntülerindeki şüpheli lezyonlar üst üste getirilerek nokta atışı şeklinde şüpheli odaklardan biyopsi örneği alınmasına olanak sağlanır. Bu yöntemle var olan prostat kanserini saptama oranı %90-95’lere kadar çıkmaktadır.

MR Füzyon Prostat Biyopsinin Avantajları Nelerdir?

  • Biyopsi öncesinde çekilen MpMRI sayesinde biyopsi kararından vazgeçilebilir ve böylelikle gereksiz biyopsilerin önüne geçilir.
  • Klasik yöntemlerle saptanamamış prostat kanseri tanılarının konulma oranını artırır. Böylelikle tekrarlayan biyopsilerin ve kanser tanısının atlanılmasının önüne geçilmiş olur.
  • Klasik yöntemlerle prostatın ulaşılması güç noktalarındaki lezyonların tespiti ve tümör tanısına olanak sağlar.
  • Lokal anestezi veya sedasyon altında uygulanabilmektedir.

Doruk Nilüfer Hastanesi Üroloji kliniğinde MR Füzyon Prostat Biyopsisi başarı ile uygulanmaktadır.


Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz
Üroloji Uzmanı

İletişim Formu

Bize iletişim formu üzerinden ulaşabilirsiniz.