Doç. Dr. Mehmet Ali KARAGÖZ

Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz

Testis Kanseri Nedir?

Testis kanseri, erkeklerde testislerde oluşan kanser türüdür. Testis kanseri genellikle 15-35 yaş aralığındaki erkeklerde görülür ve erken teşhis edilirse, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Testis kanserinin yıllık ortalama saptanma sıklığı 100 binde 3 olarak bildirilmektedir. Erkek bireylerin ve risk grubundaki kişilerin düzenli aralıklarla testislerinin dış yüzeyini muayene etmeleri ve testis bölgesinde ele gelen kitle veya sertlik durumunda üroloji hekimine mutlaka başvurmaları önerilmektedir.

Testis kanserinin sebepleri nelerdir?

  1. Yaş: Testis kanseri genellikle 15-35 yaşları arasındaki erkeklerde görülmekle birlikte her yaş grubunda saptanabilmektedir.
  2. Aile öyküsü: Ailede testis kanseri öyküsü olan erkeklerde daha yüksek bir risk vardır.
  3. İnmemiş testis öyküsü: Testislerin zamanında normal konumuna inmemesi ve karın içerisinde ısıya maruziyeti testi kanseri riskini artırmaktadır.
  4. Testis travması: Testislere gelen travma veya yaralanmalar testis kanseri gelişimine neden olabilir.
  5. Klinefelter sendromu: Bu sendrom, erkeklerin X ve Y kromozomlarında bir değişiklikle karakterize bir genetik bozukluktur. Bu durum testis kanseri riskini artırabilir.

Ancak çoğu erkekte bu risk faktörleri yoktur ve testis kanserine yakalanma riski oldukça düşüktür. Erken teşhis ve tedavi, bu kanser türünün tedavi edilebilirliğini artırabilir ve prognozunu iyileştirebilir.

 

Testis kanserinin belirtileri nelerdir?

  1. Testislerde ele gelen kitle
  2. Testislerde ağrı ya da sertlik hissi
  3. Testislerde şişme ya da küçülme
  4. Karın ve kasık bölgesinde ağrı veya rahatsızlık hissi
  5. Vücuda yayılımı sonrasında memelerde büyüme veya hassasiyet, sırt ağrısı, nefes darlığı gibi nadir semptomlar da  görülebilmektedir.

Eğer bu belirtilerden herhangi birini ya da birkaçını yaşıyorsanız, derhal bir doktora başvurmanız önemlidir. Erken teşhis edildiğinde, testis kanseri tedavisi oldukça başarılıdır.

Testis kanseri önlenebilir mi?

Testis kanserini önlemenin bir yolu bulunmamaktadır. Ancak düzenli aralıklarla bireyin kendisi tarafından yapılan testis ve çevre dokularının muayenesi ile önceden bulunmayan kitle, sertlik veya şişlik durumunda üroloji hekimine başvurması önerilmektedir. Bu sayede erken teşhis ve tedavi ile kanserden tamamen kurtulmak mümkün olabilmektedir.

 

Testis kanseri ölümcül müdür?

Her kanser türünde olduğu gibi erken tanı ve tedavi önemlidir. Geç tanı konan ve vücuda yayılmış testis kanseri ölümcül olabilmektedir. Ancak günümüz şartlarında testis kanseri tedavileri ile 5 yıllık sağkalım süresi % 95 seviyesine çıkabilmektedir.

 

Testis kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?

Cerrahi Tedavi: Testis kanseri tedavisinde en yaygın yöntem orşiektomi ismi verilen testis ameliyatıdır. Ameliyat sırasında, tümörün bulunduğu testis çıkarılır. Tek taraflı testis kanserinde, diğer testis sağlıklı olarak bırakılmaktadır.

Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için ilaç kullanımını içerir. Testis kanseri tedavisinde, kemoterapi çoğunlukla cerrahi sonrası nüks riski durumunda kişiye göre planlanmaktadır. İlerlemiş olgularda nadiren de olsa cerrahi öncesi uygulanabilmektedir.

Radyoterapi: Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili ışınlar kullanır. Bu yöntem tümörün patolojisine, evresine göre kullanılmaktadır.

Her kanser tedavisinde olduğu testis kanseri tedavisinde de hastaya, kanserin evresine ve agresifliğine bağlı olarak birçok faktör göz önünde bulundurularak tedavi planına karar verilmektedir. Detaylı bilgi için üroloji hekiminize başvurabilirsiniz.

 

Detaylı bilgi ve randevu: 0532 424 6032

Doç. Dr. Mehmet Ali Karagöz
Üroloji Uzmanı

İletişim Formu

Bize iletişim formu üzerinden ulaşabilirsiniz.